Trooppiset taudit Suomessa

Aika ja paikka
  • Keskiviikkoisin 18.1. – 5.4.2017 klo 15.30–18.00
  • Helsinki, Haartman-instituutti, Haartmaninkatu 3, luentosali 1
  • Mahdollisuus osallistua etäluentotekniikalla myös muualla Suomessa.
    Katso etäluentopaikkakunnat alla.
Tavoite

Syventää osallistujien tietoa trooppisista taudeista ja matkailulääketieteestä ja näin parantaa heidän valmiuksiaan diagnosoida ja hoitaa trooppisia infektiotauteja Suomessa.

Kohderyhmät

Kurssi on tarkoitettu Suomessa toimiville lääkäreille, etenkin infektiosairauksiin ja kliiniseen mikrobiologiaan erikoistuville, ja kliinistä kokemusta omaaville 4.-6. vuosikurssin lääketieteen opiskelijoille. 

Sisältö ja opintosuoritukset

Kurssi koostuu 36 luentotunnista, jotka pidetään 12 keskiviikkoiltapäivänä klo 15.30–18.00 ajalla 18.1. – 5.4.2017. Aiheet ja esittäjät on valittu niin, että kurssi on kliinistä työtä tukeva ja keskittyy potilaiden matkan jälkeisiin ongelmiin ja maahanmuuttajien tauteihin. Luennoitsijoina on suomalaisia asiantuntijoita. Kurssin ohjelma löytyy sivun alalaidasta.

Perusopiskelijoille kurssi (75% läsnäolovelvoite) ja hyväksytty kirjallinen loppukoe vastaavat 4 opintopistettä. Kirjallinen loppukoe on 26.4.2017 ja uusinnat 24.5.2017 ja 6.9.2017 (kaikki tentit klo 15.30–17.30).

Helsingin yliopiston lääketieteellinen tiedekunta on hyväksynyt (päätös HY16/282) koulutustilaisuuden teoreettiseksi kurssimuotoiseksi koulutukseksi seuraaville erikoisaloille (tuntimäärä suluissa):

Anestesiologia ja tehohoito (5), Gastroenterologia (6), Ihotaudit ja allergologia (36), Infektiosairaudet (20), Keuhkosairaudet ja allergologia (6), Kliininen mikrobiologia (20), Korva,- nenä- ja kurkkutaudit (10), Lastentaudit (36), Naistentaudit ja synnytykset (36), Nefrologia (6), Neurokirurgia (36), Neurologia (3), Patologia (36), Radiologia (6), Silmätaudit (36), Sisätaudit /eriytyvä koulutus (6), Terveydenhuolto (10), Työterveyshuolto (8), Yleiskirurgia (6), Yleislääketiede (10), Kirurgia / runkokoulutus (5), Sisätaudit /runkokoulutus (6), Akuuttilääketiede (6).

Oppimateriaali ja kirjallisuus

Oppi- ja tenttimateriaalina on kurssilla jaettava materiaali ja kirja: Lecture Notes: Tropical Medicine, 7th Edition, eds. Nick Beeching, Geoff Gill, Wiley-Blackwell, 2014.

Kurssin luennoista otetut kuvatallenteet pyritään saamaan nähtäville kahden viikon ajaksi siten, että linkkien osoitteet tulevat näkyviin vain kurssin suojatuille sivuille. Yhden poissaolokerran voi korvata katsomalla poissaolokerran nauhoitteen ja tekemällä siitä kirjallisen oppimispäiväkirjan, joka palautetaan kurssin Moodle-sivuille.

Luentoja koskeva kirjallisuus ja luentomonisteet jaetaan vain sähköisenä. Materiaalin jako tapahtuu Turun yliopiston Moodle-alustalta. Moodle-alustalle voi kirjautua HAKA-tunnistautumisen kautta suomalaisten yliopistojen tai THL:n käyttäjätunnusten avulla. Niille kurssilaisille, joilla ei tällaisia tunnuksia ole, tehdään erillistunnukset. Ohjeet Moodleen kirjautumisesta lähetetään kaikille ilmoittautuneille noin viikko ennen kurssin alkua. Materiaalin jakoa koskeviin kysymyksiin vastaa Sari Kuitunen, sari.kuitunen@utu.fi.

Ilmoittautuminen ja kurssimaksu

Kurssille ilmoittaudutaan e-lomakkeella. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 31.12.2016. Kurssimaksu on 150 euroa + alv (24%). Lääketieteellisten tiedekuntien läsnäoleviksi kirjautuneille perustutkinto-opiskelijoille kurssi on ilmainen. Maksu suoritetaan ilmoittautumisen jälkeen Helsingin yliopiston lähettämällä laskulla. Maksettu kurssimaksu vahvistaa paikan kurssilla.

Ohjelma

Kurssin ohjelma (päivitetty 30.03.2017).

Järjestäjät

Helsingin yliopisto/Koulutus- ja kehittämispalvelut HY+, HYKS Infektiosairauksien klinikka ja Lastenklinikka, HUSLAB, Turun yliopisto, TYKS Lasten ja nuorten klinikka ja Infektiotautien vastuualue, Tampereen yliopisto, TAYS Infektioklinikka ja Lastentaudit, Oulun yliopisto, OYS Sisätautiklinikka ja Lasten ja nuorten klinikka, Itä-Suomen yliopisto, KYS Sisätautiklinikka ja Lasten ja nuorten klinikka, Suomen Infektiolääkärit ry, David Livigstone –seura ry, Kliiniset mikrobiologit ry, Suomen eläinlääkärien kehitysyhteistyöjärjestö ry, Infektiotautien tutkimusyhdistys ry, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Kurssi järjestetään samanaikaisena etäluentosarjana Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa ja joissakin keskussairaaloissa. Jos haluat järjestää maksullisen luentojen seuraamisen työpaikallasi, ota yhteyttä HY+:aan (kirsi.lindqvist@helsinki.fi).

Luentopaikka

Haartmaninkatu 3, luentosali 1 (Helsingin yliopiston Meilahden kampuksella),
Haartmaninkatu 3, 00290 Helsinki.

Etäluentopaikkakunnat
  • Kuopio: Medistudia, Yliopistonranta 1A ja Mediteknia, Yliopistonranta 1B (päiväkohtaiset Kuopion luentopaikat)
  • Oulu: OYS Lastenklinikan luentosali 12, sisäänkäynti A5 (25.1. luento OYS luentosalissa 4)
  • Tampere: Arvo - Auditorio F115 (Kaupin kampus, Lääkärinkatu 1). Poikkeus 8.2.2017 Arvo F211AB. Tenttitila Arvo - Auditorio F115.
  • Turku: Silmä- ja korvaklinikan luentosali (U-sairaala, 12. krs, TYKS)
  • Kanta-Hämeen keskussairaala: KHKS Kuntoutuksen luentotila C1 019
  • Pohjois-Karjalan keskussairaala: sisätautien klinikka
  • Vaasan keskussairaala: Kokoushuone Lapintiira, Y3
  • Jyväskylän keskussairaala: Keskussairaalan koulutustilat, neuvotteluhuone 1
  • Lapin keskussairaala: Patologian neuvotteluhuone
  • Länsi-Pohjan keskussairaala: Koulutusluokka
  • Mikkelin keskussairaala: Silmätautien yksikön taukotila
  • Seinäjoen keskussairaala: Kokoushuone P1
Yhteyshenkilöt ja lisätietoja

Valmiit lääkärit; järjestelyihin ja laskutukseen liittyvät kysymykset:
Kehittämisen asiantuntija Kirsi Lindqvist (kirsi.lindqvist@helsinki.fi)
Kehittämiskoordinaattori Silja Lindblad (silja.lindblad@helsinki.fi)

Perusopiskelijat; järjestelyihin liittyvät yleiset kysymykset:
Antti Lavikainen (antti.lavikainen@helsinki.fi)

Sisältökysymykset:
Laura Pakarinen (laura.pakarinen@elisanet.fi)           

Lisätietoja paikkakunnittain (listaa päivitetään keskussairaaloiden osalta):
Helsinki:

Kuopio:

Oulu:

Tampere:

Turku: